Wednesday 12 December 2012

Nyum..Nyum...Nyum...!!!Jom Masak???


ReSePi : KeK BaTiK SpECiaL

Dah lama tak buat kek batik.. aku tak minat sgt sbnrnya.. tp sbb dlm umah ni ada yg minat, tu yg aku gigih buat gak.. bukan susah mana pun kan.. senang aje..
               
Byk versi resepi kek batik ni sebenarnya.. resepi asal menggunakan milo.. ada jugak yg gunakan telor.. tp aku tak berapa suka kalau guna telor2 mentah ni.. so aku guna resepi yg tanpa telor..

Meh tgk resepi yg aku dpt dr sape ntah pemiliknya.. lupa lak nama beliau.. apapun mekasih pada empunya resepi.. mmg sedap..

Bahan2 yg di perlukan :



1. biskut marie 200 gram ~ di patah2kan.. aku patah jd 4 bahagian je..



2. badam keping yg di sangai terlebih dahulu.. ni taknak tambah pun takpe..



3. Susu pekat stgh tin saje.. takmo manis2 sgt..


4. Coklat masakan 300 gram ~ kalau takde gantikan je serbuk milo pun boleh..


5. Butter 3 sudu besar aje..



6. Kacang ~ di kisar kasar.. ~ kalau taknak pun takpe..



Hasil kacang yg di kisar kasar2..


Cara2 membuatnya :




Satukan Butter + Susu Pekat + Coklat Masakan dlm periuk..

Cairkan guna kaedah double boiler.. masak hingga kesemua larut dan cair.. Dah cair sila tutup api..




Masukkan biskut marie yg di patah2kan td dan jugak kepingan badam ke dalam coklat cair td.. gaul biar keseluruhan biskut kena coklat cair td..




Taburkan kacang kisar.. gaul rata lg..



Kemudian masukkan bahan adunan td ke dalam loyang yg dah di balut dgn aluminium foil utk memudahkan proses mengeluarkan dr loyang..

Tekan2 adunan tersebut sampai kesemua mampat tanpa meninggalkan sebarang ruang kosong.. aku tekan guna sudu aje..


Last sekali aku taburkan lg sekali kacang kisar td atas permukaan adunan td.. takyah tekan2 pun.. just tabur gitu2 aje..

Pastu apa lg.. sejukkan le dlm peti ais.. biar semalaman.. tak pun biar 4 jam le dlm peti ais kalo dah tak sabar2 sgt nak mkn.. hehhe



Bila dah keras, keluarkan kek dr loyang.. potong guna pisau yg tajam..



Hasil kek batik aku slps di potong..


Dan ni lg.. kek ni sgt sedap sbb ada rasa kacang2 yg menjadikan ianya rangup2 bila di mkn.. apapun selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment